БРП с по-малко продажби заради ниското ниво на река Дунав

Въпреки това печалбата се увеличава със 118% на годишна база до 451 хил. лв. за третото тримесечие на тази година.

Продължилото повече от 50 дни маловодие на река Дунав отложи старта на превоза на зърно от реколта 2011 г. с почти месец, се казва в междинния доклад за дейността на Параходство БРП АД, публикуван чрез БФБ-София.

Поради затрудненото корабоплаване през октомври, свободен тонаж за зърно почти не се предлагаше независимо от  голямото търсене на такъв. Очаква се сезонът за превоз на зърно стремително да набере скорост през ноември и да продължи до януари/февруари 2012 година. На пазара вече се наблюдава недостиг на свободен тонаж, навлата за зърно бележат ръст, като в сравнение с летния сезон повишението е с 25%, съобщават от Параходство БРП.

Параходството отчита 3,4% спад на годишна база на приходите от продажби до 8,3 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. Въпреки това печалбата се увеличава със 118% на годишна база до 451 хил. лв. за третото тримесечие на тази година.

За деветмесечието продажбите са за 26,2 млн. лв. при ръст на годишна база с 14%, а печалбата е 2,6 млн. лв. при ръст на годишна база с 90%.

Параходството отчита умерена заетост на флота при превоза на руди, пелети и кокс. Два от основните потребители на тези суровини в долната част на реката – US Steel Smederevo и Arcelor-Галац – запазват умереното си потреблението на руда и кокс. Свободният флот е пренасочен към превози на въглища до България, Сърбия и Австрия.

През последните 3 месеца на годината може да се очаква интензивно търсене на тонаж за въглища, тъй като освен въглищата за ТЕЦ-овете, на фрахтовия пазар ще се предлагат за превоз и въглища за населението.

Запазва се обемът на предлаганите за превоз метали от България към Австрия и Германия, както и обемът на металите, внасяни от Украйна за България. Навлата бележат леко повишение.

Започва периодът на интензивно потребление на торове, като от дружеството очакват торовете за превоз да се увеличат, както и цените на навлата да се повишат.

Параходство БРП е част от икономическата група на Химимпорт АД. За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 19% на годишна база до 1 лв. за брой и 36 млн. лв. пазарна капитализация. / Инвестор

maritime.port.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост