България може да създаде втори корабен регистър

DSCN2904

България може да създаде втори корабен регистър, който да бъде атрактивен за западноевропейски корабособственици. Това обяви пред морската общност във Варна министърът на транспорта кап. Данаил Папазов, предаде репортер на Maritime.bg.

Идеята е в начален етап, но ако бъде реализирана ще генерира много нови работни места, както и приходи“, обяви министърът. Той коментира, че на следващия обществен съвет идеята ще бъде по-подробно обсъдена. „Вече има няколко предложения“, разкри още той.

Днес във Варна той връчи заповедта за назначение на новия изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Георги Цветков, който поема поста по предложение на морската общност.

Maritime.bg припомня, че к.д.п. Цветков е първият избран изпълнителен директор на агенцията по предложение на бранша, при това с пълно единодушие. „Радвам се за този избор“, заяви министърът.

Хора от бранша предложиха на министъра интегрираните градски планове да включват и акваториални. Лично с проучването на въпроса се зае депутатът от БСП и лидер на социалистите във Варна Борислав Гуцанов.

Снимки:
[oqeygallery id=125]

Представители на бизнеса коментираха, че е необходимо и внимателно вглеждане в закона за пристанищата. Министърът от своя страна заяви, че именно този акт ще бъде най-сериозно обсъден с бранша. „Трябва да се обединим около текстове за промяна на закона, както и кодекса на търговското корабоплаване“, каза Папазов. В дискусията на по-късен етап той не отхвърли възможността изцяло да бъде пренаписан законът. Папазов даде срок до 3-4 месеца морската общност да се обедини около текстовете.

Обсъдени бяха проблемите с липсата на съоръжения за приемане на нефтопродукти събрани във водите при евентуален разлив в нашите води. Браншът изрази своето недоумение и от припокриването на четирите различни системи за наблюдение на акваторията.

Папазов коментира, че в момента е изключително тежко положението за създаване на гаранционен фонд за корабостроенето, но този въпрос не е отпаднал и гарантира, че такъв ще бъде създаден, въпреки трудностите.“Поставена е задача на финансовия министър за привличането на средства“, каза още той.

Министърът обяви още, че ще работи за осигуряване на по-голяма независимост на звената на ИАМА и ДППИ. „Звената, които са по места трябва да имат повече самостоятелност при вземане на решения за местни проблеми“, каза той.

Министърът заяви пред морската общност, че всъщност проблемите на сектора са „бели“ в сравнение с тези, които имат в железниците. „За последните осем години там са дадени 6 млрд. лева, а всички предложения, които получаваме от световната банка започват с думата банкрут“, каза той.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на