Започват операциите за изтегляне на Costa Concordia


Операциите по изтегляне на COSTA CONCORDIA от района на остров Джилио са започнали, съобщи MaritimeHub.

Историческата операция е поверена на базираната в САЩ Titan Salvage и базираната в Италия Micoperi. Компаниите спечелиха надпреварата тъй като предложиха стриктни параметри на операцията и изтегляне на кораба в неговата цялост. Двете фирми гарантират, че няма опасност за околната среда и икономиката, която в района се поддържа от туризма.

Компаниите представиха през м. май операцията, която включва четири етапа. При първия корабът трябва да бъде обезопасен.  Вторият етап включва изграждането на подводна платформа и други. Специалистите в двете компании трябваше да подготвят и специална система за изтегляне на плавателния съд, а след същинското му преместване са длъжни да премахнат всички технически съоръжения с минимално влияние над крехката екосистема в района. Очаква се цялата операция да продължи около 12 месеца.

До края на следващия месец трябва да завършат всички инспекции на работната площадка, а до 31 август COSTA CONCORDIA трябва да е стабилизиран. До 15 ноември на бордовете на плавателния съд трябва да бъдат разположени специални цистерни. Очаква се същинското изправяне, на легналия на борд съд, да стартира в началото на декември. COSTA CONCORDIA трябва да бъде изправен до 15 януари. От компанията-собственик на плавателния съд съобщиха, че до края на април 2013 трябва да е завършил огледът и почистването на морското дъно.

COSTA CONCORDIA заседна край остров Джилио на 13 януари т.г. 32 души намериха смъртта си, а катастрофата предизвика бурни дебати относно сигурността на пътническите кораби.

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва