Данаил Папазов: Морската общност сама трябва да избере следващия шеф на ИАМА

trafik-kuli

Морската общност сама трябва да избере следващия изпълнителен директор на ИА “Морска администрация”. Това каза в Бургас министърът на транспорта Данаил Папазов, предаде репортер на Maritime.bg.

Каквото и да ми коства, аз ще се съобразя с това решение„, отсече министърът. Той заедно с кмета на Бургас Димитър Николов присъстваха на церемонията по подписване на договора за строителство на нови трафик кули във Варна и Бургас.

Има воля”, каза пред репортер на Maritime.bg министърът в отговор на въпрос дали ще бъдат децентрализирани структурите на ИА “Морска администрация” и ДП “Пристанищна инфраструктура”.

[youtube width=“540″ height=“320″]ZPAKWAUgf-8[/youtube]

Първото нещо, което обмисляме е да се даде много по-голяма свобода на местните звена, които са във Варна и Бургас. Тези, които останат в София ще се занимават с привличането на евросредства и комуникацията с министерството”, каза още министърът. По думите му именно по този начин ще се осигурят повече проекти като стартиралия днес – за строителство на трафик-кули.

В отговор на въпрос на Maritime.bg дали се очаква сливане на структурите на ИАМА и ДППИ, Папазов коментира, че все още е твърде рано да се говори за толкова мащабно преструктуриране, но увери, че този въпрос е на дневен ред и не е отпаднал.

Да, ще има промени”, отсече министърът запитан дали предстоят промени в УС на ДППИ.

Варна и Бургас ще имат нови трафик-кули. Днес в Бургас бе подписан договорът за тяхното проектиране, строителство, обзавеждане и насищане с техника, предаде репортер на Maritime.bg.  Градежът ще се реализира европари.

Подписи под договора за строителство положиха генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура” Мирослав Петров и представителят на фирмата-изпълнител Консорциум “Мидия – Диана Комерс” Димитър Янакиев.

Янакиев заяви пред Maritime.bg, че строителството ще продължи 17 месеца. „Надявам се да завършим строителството в срок“, коментира той.

Страната ни е първата в Черноморския регион, която изгражда система за управление на трафика на плавателни съдове. Общата стойност на проекта надхвърля 3,7 млн. лева. Новите трафик-кули трябва да бъдат завършени до 30 юни следващата година.

Двата брегови центъра за управление и информационно обслужване на корабоплаването   са  компоненти от цялостната система VTMIS, която включва сложен комплекс от  технически и информационни средства за информационно осигуряване и контрол на корабния трафик и е на обща стойност над 39 млн. лева.

Снимки:
[oqeygallery id=121]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие