Данаил Папазов: Концесия на Порта можем да очакваме към края на 2013 година

Концесията на „Пристанище Варна” ЕАД е единственият законен начин в порта да се влеят свежи частни инвестиции. Това каза в сутрешния блок на Дарик Варна изпълнителният директор на дружеството Данаил Папазов. По думите му, това е пътят варненският порт да стане достойна конкуренция на другите пристанища в Черноморския регион, като например Констанца.

Вече има заявени сериозни намерения за подобна сделка с държавата, потвърди Данаил Папазов в ефира на Дарик Варна. Сред евентуалните концесионери са пристанищата в Хамбург, Антверпен, Ротердам и Дубай. Част от тях ще предложат своите оферти в консорциум с български фирми, някои от които варненски, разкри кап. Папазов, но не конкретизира имена.

Едва ли концесията на порт Варна ще тръгне напролет, каза още шефът на Пристанището. Причината е че има доста натрупани проблеми за решаване и обмисляне. Най-важното е да се направи концесионен анализ и едва тогава да се пристъпва към процедурата, която по закон трае 18 месеца, напомни капитанът.

Според Данаил Папазов концесията на Пристанище Варна може да стане факт в края на 2013 година.

Tази година Пристанище Варна се очаква да реализира рекорден товарооборот от 9 милиона тона. 4 милиона лева е чистата печалба, която варненското пристанище е реализирало от началото на годината, отчете още Папазов.

Преместване на пристанището под Максуда би било полезно за града. Най-доброто място обаче е в района на Пристанище Варна-Запад, е мнението на директора на пристанището.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред