Два абсолютни рекорда счупи Пристанище Варна

порт-варна

„Пристанище Варна“ ЕАД постигна абсолютен месечен рекорд след като през август т.г. дружеството обработи 1 225 739 тона товари. В сравнение със същия месец на предходната година е регистриран ръст от 25%. 

„В основата на постигнатото стои упоритата работа на целия екип на порта. Всеки един от нас, със своите отговорни и компетентни действия има своя принос за успеха“, заяви изпълнителният директор на държавното дружество доц. д-р Божидар Чапаров.

„Тези резултати ни дават увереност и едновременно с това възможност, в условия на продължаваща икономическа криза, да реализираме сериозни инвестиции в нова техника и технологии, в поддръжка на пристанищната инфраструктура и обучение на кадрите“, допълни той.

Абсолютен рекорд е постигнат и по отношение на обработката на зърнени товари. Тук увеличението спрямо същия месец на 2012 година е 75%. През месец август т. г. обработените количества възлизат на 603 167 тона. Близо 90% от общото количество или 538 459 тона са обработени през кейовете на Пристанище Варна Изток.

„Данните са красноречиво доказателство, че пристанище Варна Изток е зърнената врата на България“, коментира изпълнителният директор на порта.

„Това е ясен сигнал, че Варна Изток не трябва да се отписва от икономическия живот на страната и града. Неговото преместване трябва да бъде осъществено, ако не след, то поне успоредно с изграждане на нови пристанищни мощности, които да са в състояние да поемат целия обем товари и да осигурят работа на всички близо 1000 работника, които сега изкарват прехраната си тук“, уточни доц. Чапаров.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва