Атентаторът срещу американския миноносец „Коул“ може да бъде екзекутиран

Саудитски затворник, обвинен, че е замислил и подготвил смъртоносната атака срещу американския миноносец „Коул“ през 2000 г., може да бъде екзекутиран, ако бъде признат за виновен от военния трибунал в Гуантанамо, предаде Ройтерс.

Представителят на Пентагона, който надзирава съдебните процеси в Гуантанамо, одобри официално вчера обвиненията по девет пункта в тероризъм, заговор и убийство срещу Абд ал Рахим ал Нашири и препоръча на военния трибунал да гледа делото като углавно.

Двама атентатори самоубийци се блъснаха с лодка, натъпкана с експлозиви, в „Коул“ край бреговете на Йемен, отваряйки огромна пробойна в корпуса на кораба и убивайки 17 матроси и ранявайки над тридесет.

Защитата на Нашири пледира напразно, че той не трябва да бъде заплашен с екзекуция, понеже е бил измъчван в таен затвор на ЦРУ. Нашири е обвинен, че е планирал подобни атаки с лодки бомби срещу друг американски боен кораб и френски танкер край бреговете на Йемен.

Нападението срещу кораба „Съливанс“ не успя, понеже камикадзетата не се съобразиха с прилива и лодката им заседна. При атаката през 2002 г. срещу танкера „Лимбург“, в чийто екипаж имаше 17 българи, бе убит механикът Атанас Атанасов. / ЕкипНюз

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,