Седем души се включиха в безпрецедентния гребен маратон „Морски дракон“

Седем души се включиха в безпрецедентния гребен маратон „Морски дракон“ по тринайсет километровата дистанция от пристанище Бургас до остров „Света Анастасия“ и обратно.

При температура на въздуха около 2 градуса, на морската вода от 11 градуса и вълнение около 1 бал на старта на високоадреналиновото спортно шоу се наредиха седем каяка.

Въпросът, който всички зрители си задаваха, беше дали световният шампион по борба Елис Гури ще спази обещанието си и ще грабне греблото.

Шампионът доказа, че държи на мъжката си дума, сложи неопреновия костюм, а малко по-късно влезе в морето.

Елис обясни, че родният му град Шкодра е разположен на 15 км. от албанското пристанище Дуръс и там редовно е плувал или гребал.

Усмихнатият здравеняк призна, че освен борбата негови любими спортове са още баскетбол и футбол.

Освен донеслият световна титла на българската борба атлет в гребния маратон се включи и директорът на Института по регионални стратегии Павел Маринов, представители на клуб „Морски дракон“, клуб по гребни спортове Каварна и боксовата легенда Рашко Ломски с негови състезатели.

Маратонът също носи името „Морски дракон“ и идеята на създателите му е той да има четири официални издания през всички годишни сезони.

„Днес не се надпреварваме, а показваме, че през цялата година времето е подходящо  за спорт и туризъм в Бургас“, коментира Павел Маринов, по чиято идея и замисъл се състоя състезанието.

Според него присъствието на хора от Албания и България на днешния старт символично сваля границите между държавите от Балкански полуостров и отправя послание към цяла Европа колко близки и обединени могат да бъдат балканските народи.

„Във всяко следващо издание на гребния маратон „Морски дракон“ ще има знакови и много популярни фигури от различни сфери на живота в България и съседните ни държави“, разкри част от плановете за бъдещето на проявата Павел Маринов.

Участниците в първото състезание се уговориха да не излъчват победител.

Спонсор на проявата беше  ПОРТ КРЗ Бургас.

maritime.port.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост