Б. Гуцанов: Преместването на пристанище Варна не отстъпва по значение на проекта „Южен поток”

105 млн. лева са предвидени за следващата година за реализиране на проекта за преместване на Пристанище Варна – Изток

Пристанище Варна - Изток, снимка: SkyNomad
Пристанище Варна – Изток, снимка: SkyNomad

borislav-gutsanovПреместване на мощностите на Пристанище Варна не отстъпва по значение от реализирането на проекта „Южен поток”. С тези думи варненският депутат от БСП Борислав Гуцанов изтъкна важността за местната и националната икономика на взетото решение за варненския порт.

Със сигурност пристанището ще бъде преместено под Максуда”, каза пред Maritime.bg народният представител. По думите му са заложени 15 млн. лева за проектиране на новата зона за обществен достъп, която ще се обособи на територията на Варна – Изток.

Там ще изградим пасажерски и яхтен терминал, нов аквариум и всичко, което архитектите считат, че трябва да бъде направено за да осигурим „много въздух” в тази зона”, каза той. Според него средствата за проектиране са предвидени в следващия бюджет.

Гуцанов каза още, че се очаква финансиране за проекта в размер на 90 млн. лева от новия бюджетен фонд, ако проектът бъде одобрен. „С други думи, за следващата година предвиждаме около 105 млн. лева да бъдат усвоени за строителството на новото пристанище, планираме и още средства, но за бюджет 2015”, коментира депутатът.

Той изрази недоумението си от наглостта на говоренето от последните дни на представители на бившите управляващи.

Защо никой не говореше и никой не застана срещу спирането от ГЕРБ на японския заем? В момента връщаме колелото с 5 години назад, полагаме титанични усилия за реализацията на този проект, който бе спрян благодарение на пълното безхаберие и некомпетентност на ГЕРБ. Тези хора, които сега коментират трябва да мълчат, това са пълни безсрамници”, отсече депутатът.

Според него от най-добър град за живеене, след идването на власт на ГЕРБ, Варна е превърната в развалина.

Специализираните органи трябва да се произнесат дали законосъобразно държавата е загубила 328 млн. евро при спирането на японския заем. Сега управлението опитва да избегне катастрофалните последствия за града и държавата от безотговорните решения, които взе предходното правителство”, каза още той.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред