Задържаните имигранти вероятно са плавали към Румъния (снимки)

DSC_0124Заловените в български води имигранти вероятно са плавали към Румъния, научи репортер на Maritime.bg от представител на Гранична полиция – Балчик.

Преди броени минути на Пристанище Балчик бяха свалени двама мъже – членове на екипажа на малката лодка, с която са плавали бежанците.

След тях от гранично-полицейски катер бяха свалени останалите – 13 мъже, 5 – жени и 6 – деца.

Видимо това е първата подобна операция, която извършват граничните полицаи в Балчик. Твърде бавно протече извеждането на бежанците от катера.

Оглед бе извършен на плавателния съд, който носи името „La vita vista“. Малката лодка е с дървен корпус и закрита рубка. Според информациите на балчишкото пристанище, вероятна повреда на двигателя е накарала водачът на лодката да се доближи на около 8nm от българския бряг.

Галерия снимки:  

Сигналът за непознат плавателен съд в български териториални води е получен в 10:02 ч. тази сутрин чрез Интегрираната система за наблюдение на морската граница. Веднага от Регионалния координационен център към мястото, където е локализиран съдът /на около 8 nm от нос Калиакра/, бил насочен гранично-полицейски кораб. Плавателният съд е задържан около 11 часа. На борда му са установени общо 26 души – двама екипаж и 24 пътници.  Според събраната информация до момента, пътниците са нелегални имигранти, афганистански граждани.  Екипажът на граничния кораб е отстранил проблем с двигателя на чуждия плавателен съд. Така е станало възможно съпровождането му към българско пристанище. Работата по изясняването на случая ще продължи.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал