В Индия задържаха кораб по подозрения за контрабанда на оръжие. Екипажът твърди че е за защита срещу пирати

В Индия задържаха бълкер с екипаж от 21 украинци и двама ирландски охранители. На борда на „Genco Provence” са открити четири автоматични пушки, намерени са и амуниции. Според показанията на моряците и охранителите, оръжието се намира на борда за защита от пиратски набези.

Корабът е бил задържан в Морби (Индия), към момента няма информация дали е освободен, не се знае и коя е охранителната компания, изпратила гардове на борда.

Инцидентът подчертава нарастващата чувствителност в много страни, когато става дума за превоз на оръжие за охрана срещу пирати. По думите на официален представител на индийските власти е много вероятно под подобен претекст да се извършва контрабанда на оръжие.

По-рано през годината, Египет забрани превозването на оръжие от въоръжена охрана на борда на корабите преминаващи през териториалното море, включително и Суец канал. Въпреки това забраната бе вдигната доста бързо, след поредица от доклади и протести от няколко посолства.

В ЮАР бяха задържани няколко капитани при подобни ситуации.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният