На годишнината от рождението на Фритьоф Нансен именуваха нов катер на Института по океанология


В Института по океанология към БАН се проведе тържествена церемония за отбелязване на 150-годишнината от рождението на проф. Фритьоф Нансен. От 1995г. Институтът по океанология носи името на норвежкия полярен изследовател, океанограф, дипломат и лауреат на Нобелова награда за мир Фритьоф Нансен.

Директорът на Института по океанология към БАН доц. д-р Атанас Палазов представи пред присъстващите историята на Нансен.
http://www.maritime.port.bg/audio/institut-okeanologiya-nov-kater.mp3
За обследване на близката брегова линия и проучването на химическите и биологически показатели на морската вода, както и геоморфологията на крайбрежието ИО към БАН е закупил 10-тонен катер. Вторият съд, след НИК „Академик“, е с дължина 13,5m, ширина 4m и газене 1m. Катерът ще има двучленен екипаж. Съдът разполага с дизелов двигател със 150 к.с. и има район на плаване до 5 nm. Преди 20 години ИО е разполагал с еднотипен съд – моторен катер „Аргон“. „Шелф“ е закупен със средства на ИО, които са постъпления от комерсиални задачи. На борда си, той може да приеме до 10 души.
Най-младият учен в Института по океанология гл. ас. Диана Демирева даде името на катера – „Шелф“.


През следващата година НИК „Академик“ ще участва в две експедиции, заяви пред журналисти, директорът на института Атанас Палазов. По думите му бюджетът на института не е намален, но през следващата година ще бъдат съкратени трима служители. В момента в ИО към БАН работят 116 души, със средна заплата от 576 лв. „Миниподводницата на ИО, очаква финансиране за нови експедиции“, това допълни Палазов. По думите му тя е ремонтирана, сменени са илюминаторите и акумулаторите й.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на