Калиакра ще участва на регата SCF Black Sea Tall Ships

vetrohod-kaliakra

Учебно-ветроходният кораб „Калиакра“ ще участва в регата SCF Black Sea Tall Ships през следващата година. Това съобщиха пред Maritime.bg от Български морски квалификационен център. 

През следващата година се очаква във Варна да пристигнат 20 ветрохода. Морската столица за втори път ще приеме красивите кораби, след 2010-а, като сега тук ще бъде даден стартът на надпреварата. Следващата година състезанието ще бъде само в Черно море, като ще обиколи четири пристанища – Варна, Новоросийск, Сочи и Констанца. Очаква се корабите да са в България от 30 април до 3 май.

Участието на ветрохода в международната регата е свързано и с годишнината от създаването на БМКЦ. На 25 юли догодина се навършват 40 години от създаването му.

В момента „Калиакра“ се намира в Златни пясъци. Една от причините е богатата програма на военноморските сили и многобройните посещения на кораби в Пристанище Варна. „Направили сме разчети за едночасови разходки, които ще са само пред Златни пясъци, разработили сме и програми от 2-3 часа, в които ветроходът ще плава до н. Калиакра и Балчик“, каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на БМКЦ кап. Светлан Цветков.  По думите му в края на септември ще започне усиленото готвене на ветрохода за регатата.

От БМКЦ информираха, че се работи и по проект за целогодишното използване на другия кораб на центъра – „Атанас Димитров“. Досега на него е имало 10 мероприятия, предимно с деца.

Maritime.bg припомня, че другият български ветроход  – Royal Helenaще се включи в тазгодишното издание на регата в Средиземно море.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със