Държавата наля 3 млн. лева в нова канализационна система в Порт Бургас

След обявената преди година в Държавен вестник обществена поръчка за изграждане на обект: „Станция за препомпване на битовофекални води от терминал Бургас Запад и бъдещ контейнерен терминал до градска пречиствателна станция” проектът е вече факт и ще бъде пуснат тестово този петък от 12:30 ч.

Пристанище Бургас / Снимка: maritime.port.bg

Канализацията на територията на пристанище Бургас е изграждана от 108 г. насам, през които са променяни както източниците и зоните за генериране на отпадни води, така и нормативните изисквания за опазване на околната среда.

Поради липса на възможност да се развие гравитачна канална мрежа съществуващата до момента канализация не може да поеме качествено и прехвърли към градската пречиствателна станция отпадните води от територията на  пристанището.

Решението за събиране на отпадните води до този момент е било изграждането на септични ями, които периодично трябва да се почистват със специализирана техника. С реализацията на новия модерен обект – посредством система от 7 канални помпени станции и тръбопроводи с дължина около 3,5 км битовите отпадни води от канализацията в района на пристанище Бургас се отвеждат към главен градски колектор и респективно към градската пречиствателна станция за отпадни води на Бургас.

Предвижда се не само да се събират генерираните отпадни води в централната и западна част на пристанище Бургас, но и тези на част от Северна промишлена зона, която до момента нямаше канализация, а също и прилежащите в тази зона частни сгради.

Задача на новата канализационна системата е да отвежда битовите отпадни води от територията на пристанищния комплекс към главен градски колектор, включвайки 12 зони на пристанището.

При изграждането на системата са спазени всички норми и обектът е завършен в срок. Акт 15 и акт 16 ще бъдат издадени в рамките на следващия месец.

Община Бургас е оказвала пълно съдействие при всяка стъпка от реализирането на тази съвременна концепция за пристанищния порт.

maritime.port.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на