Най-известният руски ледоразбивач – Красин


Ледоразбивачът „Красин“ е музей, който отваря врати в традиционните чествания на Модерното изкуство. Посетителите се докосват до живата история и усещат истинската романтика на полярните изследвания.

Ледоразбивачът символизира цяла епоха от историята на Русия. Той е изключително популярен сред гостите на Санкт Петербург и местното население.

В началото на 20 век Русия е водеща в обследването и използването на полярните води с помощта на линейни ледоразбивачи. Руските кораби „Ермак“ и „Святогор“ са били най-здравите ледоразбивачи в света. Корабът „Святогор“, чието име бива променено на „Красин“ е вторият ледоразбивач в Русия с най-съвършената конструкция.

Съществуването на „Красин“ е тясно свързано с историята на Русия.

Корабът е потопен през 1918г. за да не се позволи на нашествениците да достигнат до Архангелск. Англичанин успява да извади „Красин“ и го използва до 1921г., когато е закупен обратно от Съветска Русия.

„Святогор“ получава името „Красин“ през 1927г.

Ледоразбивачът участва в спасителната операция, при която е спасена цялата италианска полярна експедиция, водена от Умберто Нобиле.

През Втората световна война „Красин“ е предвождал съюзническите конвои, доставящи стратегически провизии, оръжие и амуниции в СССР. Въпреки тежките бомбардировки те достигат успешно до северните руски портове. Много кораби не успяват да преминат през бомбената завеса, но на „Красин“ е било писано да оцелее. В момента корабът е опасан с камери и сензори.

След война “Красин“ се включва активно в изследователските мисии. Корабът първи достига до н. „Желания“.

През 1941г. „Красин“ посещава САЩ.

Помещенията на “Красин“.

Преди реконструкцията.

Използваните пътища в полярните води, по времето на „Красин“.

Корабът участва в глобален круиз, който продължава 885 дни и завършва през м. Октомври 1943г.

„Красин“ е подложен на мащабна реконструкция в периода 1956-1960г.

През 1972г. „Красин“ получава статут на изследователски кораб и е обявен за исторически монумент от национален мащаб.


През Март 2012г. „Красин“ отбелязва 94-та годишнина.

maritime.port.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Флотът провежда учение „Бриз“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас