Руски порт влезе в Книгата на рекордите на Гинес

Варандейското стационарно морско ледоустойчиво товарно пристанище на ЛУКОЙЛ е записано в Книгата на рекордите на Гинес като най-северния целогодишен нефтен терминал в света.

Модерното съоръжение е монтирано на дълбочина 17 метра в Баренцево море на разстояние 22 километра от брега на Ненецкия автономен окръг.

Представлява конструкция с височина повече от 50 метра с общо тегло над 11 хил. тона и се състои от опорна основа с модул за живеене, устройство за швартоване и натоварване с мачта на повдигателен кран и площадка за хеликоптери. Ледоустойчивият терминал е свързан с два подводни тръбопровода с диаметър 820 мм за препомпване на суров нефт от разположения на брега резервоарен парк с обем в 325 хил м3.

Съоръжението е изградено от ООО „ЛУКОЙЛ-Калининградморнефть“ – завод за производство на строителни метални конструкции. Пропускателната способност на морския терминал е 12 млн. тона годишно. Първото натоварване на суров нефт е осъществено на 9 юни 2008 г. Към 28 октомври 2011 г. 295 танкери са натоварени с 20,4 млн. тона суров нефт.

maritime.port.bg – Пристанища / Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на