Нов удар на фалшивия „чейндж” на Пристанище Варна: 40 лева срещу 200 долара

KYRA_PANAGHIA
Нов удар направиха вчера измамниците, които дебнат моряци на портала на Пристанище Варна – Изток.

В редакцията на Maritime.bg сигнал подадоха петима филипински моряци от кораб KYRA PANAGIA (63 500 dwt, флаг: Либерия, на снимката). Мъжете излезли от портала за да разгледат града, точно тогава към тях се приближили трима мъже.

По думите на моряците измамниците били добре облечени и по нищо не личало, че са такива. По старата изпитана схема, първо им предложили превоз до центъра на града с „луксозен автомобил”, а след като получили отказ, предложили обменната услуга.

Филипинците се разделили с 200 долара – 1 моряк дал 100, а другите по 25. Насреща получили 40 (истински) български лева.

Фалшивите банкноти, които получили моряците.
Фалшивите банкноти, които получили моряците.

Още през август Maritime.bg съобщи за порочната практика. Тогава обаче измамниците даваха на моряците фалшиви пари. Явно след широкия медиен отзвук, 3-членната банда е решила да избегне последствията, ако бъде заловена с фалшиви пари. Интересно е, че варненската полиция знае за случая, но 4 месеца по-късно престъпниците продължават да щавят моряците наред. Чужденците нямат време да подават сигнали до органите. Моряците, които изгоряха вчера не пожелали да се обърнат към полицията за „да избегнат проблеми“.

Такова нещо никъде не ми се е случвало, това говори много лошо за Варна“, каза с огорчение единият от измамените моряци през август. Въпреки случката мъжете вкупом коментираха, че са харесали града.

Пред Maritime.bg специалист от МВР тогава коментира, че не е възможно подобна група да работи без знанието на вътрешен човек от пристанището или Гранична полиция. “Групата със сигурност има помагачи вътре. Когато дойде чуждестранен кораб със сигурност групата получава информация и се подготвя за удар“, коментира спецът.

Вчерашният случай е трети подобен и съобщен за района на Пристанище Варна. При предишните удари групата първо прибра 200 щ. долара, а след това други 100 щ. долара. Подобни измами се въртят и в района на Пристанище Бургас.

В други страни при влизане в пристанището на борда получаваме брошури с местните забележителности, полезни контакти – например телефони на полицията, пристанището, морска администрация и други. В тези брошури има и вида на местната валута, описана с текст и снимки“, коментира един от изгорелите филипинци през август.

Вижте още: Мамят чужди моряци на Пристанище Варна

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост