В МТГ – Делфин спуснаха на вода „Albatros“

DSCN0004

Втори кораб от тип саморазтоварваща се драга ще строи Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин“, съобщи за Maritime.bg изпълнителният директор на компанията Светлин Стоянов.

По-рано днес на официална церемония бе спуснат на вода първият кораб от серията – ALBATROS. Съдът ще бъде дооборудван на вода обясни Стоянов, като добави, че вероятно този процес ще продължи около 5 месеца.

Спуснатият на вода и корабът, който предстои да бъде построен са поръчани от холандската компания Dutch Dredging. Строителството се реализира съвместно с IHC Merwede. Корабът е предназначен за поддръжка на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища, както и участие в изграждането на хидротехнически съоръжения. Същият се строи под наблюдението на Bureau Veritas – клон Варна.
[youtube width=“540″ height=“320″]PJHuRPQzERU [/youtube]
Надяваме се да има развитие за морската индустрия“, заяви още Светлин Стоянов в отговор на въпрос за очакванията му към новия транспортен министър. „Той е много добре запознат с нашите проблеми“, добави той.

Впечатлени сме от добрата работа на българските корабостроители”, заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Dutch Dredging, Кийс Ван де Грааф – младши по време на церемонията по залагане на кила на ALBATROS.  Според него спуснатият на вода кораб ще бъде използван в западноевропейски портове, но е напълно възможно да послужат и в България. “Имаме интерес за поддръжка на българските пристанища”, каза тогава той.

Снимки:
[oqeygallery id=116]

Фото: Тодор Иванов

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който