Правителството прие Национален авариен план за борба с нефтени разливи

Правителството прие Национален авариен план за борба с нефтени разливи.

Той е част от Националния план за защита при бедствия и урежда дейностите на отговорните български институции за противодействие на аварийни разливи на море и минимизиране на екологичните и икономически последствия от тях, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Решението подчертава, че съществуващият интензивен морски трафик в крайбрежната зона, териториалните води на страната, прилежащата зона и в открито море, превозът на суров нефт, нефтопродукти и други опасни и вредни субстанции, проучванията и добивът на нефт и газ в континенталния шелф на страната, са свързани с относително висок риск от замърсяване на морската среда.

Сред целите на плана са да осигури навременно и ефективно противодействие при разлив или опасност от разлив чрез оценка на риска, информация за наличните средства за комуникация и за начините за осъществяване на информационен обмен и взаимодействие при провеждане на действия по ликвидирането на възникнали нефтени разливи.

Задачи са още установяване на приоритетните брегови райони за защита и почистване, предвиждане и поддържане на минимално необходимо оборудване за противодействие при замърсяване, необходимия персонал и оперативна организация за действието му и др.

В плана са описани основните процедури за реагиране при възникване на инциденти и аварии в морската среда.

Националният авариен план за борба с нефтените разливи се въвежда в действие и се прекратява със заповед на министър-председателя.

maritime.port.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на