Организират втори национален форум за морската и речната индустрии

В гр. Русе ще се проведе Втори национален форум „Морската и речна индустрии – едни от основните национални икономически приоритети на Р. България“.

Форумът ще се проведе между 4 и 5 ноември т.г. в пленарната зала на Община Русе.  Целите и задачите на форума са морската и речна индустрия да заемат своето полагащо се място в икономическото, социално и техническо развитие на държавата ни.

Форумът е продължение на първата среща организирана във Варна. Основни инициатори тогава бяха Българската Асоциация на Морските Капитани, Фондация „Морски съдби“ и Клубът на Корабните механици. Инициативата бе подкрепена от Българска Морска Камара, Бургаска Морска Асоциация, Българска Дунавска Камара и Община Варна.

Основната цел на Националния форум е доказване пред държавните институции, че морската и речната индустии имат стойност на един от основните икономически приоритети, чрез безпрекословни доказателства по кибернетичен модел. Впоследствие да бъдат консолидирани общите усилия на неправителствените морски и речни организации и държавни институции за създаване на стойностен пакет от документи, които да определят и гарантират процесите в индустриите. В 12 доклада бяха представени основните посоки на развитие на сектора и значението му за националната иконимика.

На първата среща, желанията на организаторите за присъствие на официални гости от властимащите институции не се състояха. На Форума бяха поканени премиерът Бойко Борисов и председателят на Парламента Цецка Цачева. Първият форум бе подкрепено от областният управител на Варна Данчо Симеонов, който заяви че ще предаде основните послания на морската общност лично на министър-председателя Борисов. Тогава той обяви, че „пътят към София, ще бъде по-къс„.

Виж още:
1) Искат създаване на единен орган за управление на морската и речната индустрии
2) 
Капитаните да бъдат мениджъри, а не инженери
3) България има нужда от нов научно-изследователски кораб
4) Иновациите в морската индустрия имат огромен потенциал

maritime.port.bg – Морска политика

 

 

 

 

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред