Наши моряци спасиха бедстващ ветроходец в океана

566286

Български моряци са участвали в операция по спасяване на бедстващ ветроходец в Атлантическия океан, научи Maritime.bg.

Инцидентът е станал преди ден на около 700 nm от Кейп Код. Ветрилата на яхтата EASY GO са били разкъсани от силни ветрове, а намиращият се на борда самотен мореплавател не е успял да отстрани повреда в двигателя. Мъжът е подал сигнал за бедствие, който е приет от Бреговата охрана на САЩ.

Към района са пренасочени корабите BISHU HIGHWAY и ATHINA L. Офицерският състав на първия кораб е съставен от българи. Моряците работят за българската компания “Старгейт Маритайм” – пряко свързана с Taiyo Nippon Kisen Company (TNKC) – една от водещите компании на „K“-Line, занимаваща се с корабен мениджмънт на корабите на „K“-Line тип автомобиловози и насипни товари.

EASY GO е открита от българските моряци на BISHU HIGHWAY. Те осъществяват контакт с бедстващия ветроходец. Той съобщава, че не е ранен, но лодката му е неуправляема.

Заради височината на надводния борд на автомобиловоза, мъжът не е бил прехвърлен на неговия борд. Плаващият под японски флаг кораб е останал в района до пристигането на ATHINA L.

2 часа по-късно в района пристига бълкерът, плаващ под флага на Либерия. Ветроходецът е прехвърлен на борда му, а яхтата изоставена. Очаква се ветроходецът да слезе в пристанище Хънтърсън, Великобритания.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски