Продължават изпитанията на новите руски подводници

Продължават изпитанията на нови подводници, които в най-скоро време ще бъдат приети на въоръжение във ВМФ на Русия.

В Северодвинск за първи път в морето беше спуснат най-новият ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение К-550 „Александър Невски”. Той ще направи  обиколка в Бяло море, където ще бъдат проверени всички системи и ще извърши първото потапяне под водата. „Александър Невски” ще влезе в строй не по-късно от 2012 година.

В морето беше спусната също и най-новата многоцелева подводница АПЛ-К-329 „Северодвинск”, проект 885 „Ясен”. Тя не за първи път напуска базата, но сега ще проведе стрелба с главното оръжие – противокорабни ракети „Оникс”. По резултатите от тези стрелби трябва да бъде прието решение за въвеждането на подводницата в строй. Очаква се, че това може да стане още до края на тази година.

Изпитанията на най-новите подводници внушават надежда за скорошно попълване на флота със съвременни бойни единици. Заедно с това остават и опасения относно подписването на контракти за строителството на следващите подводници от проектите 955 и 885, тъй като цената на подводниците силно се е повишила и преговорите между министерството на отбраната и корабостроителниците не са завършили. / Гласът на Русия

maritime.port.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,