Скандал с поръчката за 3,5 млн. лева за броене на делфини в Черно море

Dolphins_blacksea

Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ се готви да даде 3,5 милиона лева на регистрирана преди две седмици фирма, зад която стоят „Зелени Балкани“, алармираха вчера от гражданско сдружение за борба с корупцията (ГСБК). Става въпрос за възлагане на обществена поръчка по ЗОП за преброяване на делфините в български териториални води.

Според активисти на ГСБК изборът на фирмата и то без конкурс, е съмнителен, тъй като тя е поканена да изпълни заданието само два дни след като е била регистрирана. Изпълнителната агенция е изпратила покана за договаряне с пловдивското Обединение „Делфин“ на 17 юли.

„Зад въпросното Обединение стоят „Зелени Балкани“. В него влизат „Екологичен център“ ЕООД с 34,5 %, Асоциация „Институт Тетис“ с дял 65 % и Сдружение „Зелени Балкани“ с дял 0,5 %. „Екологичен център“ ЕООД обаче е 100 % собственост на „Зелени Балкани“ и е регистрирано на същия адрес, предава „Стандарт“. Логичният въпрос е как Изпълнителната агенция по околна среда само за два дни узна за съществуването на Обединение „Делфин“ и го оцени като най-благонадежден партньор и единствен компетентен орган по въпроса с броенето на делфините“, питат от ГСБК.

Срещу избора на пловдивската фирма скочиха и от Национална асоциация „Българско Черноморие“. Те са изпратили вчера упълномощен адвокат да присъства на преговорите между Изпълнителната агенция и Обединение „Делфин“, но той не е бил допуснат. От ГСБК пък настояват прокуратурата да се самосезира и да започне незабавно разследване на подготвената сделка за броене на делфини.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.