Океанолози от 14 държави се събират във Варна

Председателят на Междуправителствената океанографска комисия (МОК) към ЮНЕСКО проф. Санг Кюнг Бюн (Република Корея) посети Института по океанология във Варна.

Той се запозна с дейността на Института и разгледа Научноизследователския кораб „Академик”. На среща с Директора на института доц. Атанас Палазов бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между българските и корейските океанолози, както и развитието на оперативната океанография в страните от втора електорална група на МОК, за която доц. Палазов като заместник – председател на МОК отговаря.

Проф. Бюн предложи с финансовата помощ на корейското правителство през следващата година във Варна да се организира среща на представители на 14-те страни членки на МОК от втора електорална група.

Целта на срещата е да се анализира състоянието на оперативната океанография в региона и да се набележат действия за бъдещото й  развитие. Глобалната система за наблюдение на океана е един от приоритетите на МОК и комисията полага непрекъснати грижи за нейното развитие. На срещата във Варна се предвижда да присъства и голяма част от ръководството на МОК.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на