Освободиха българските моряци от кораб „Ина“

Пред медиите моряците от „Ина“ разказаха за преживяното от самото задържане до завръщането им в България.
Снимка: Maritime.bg

Петима от шестимата български моряци от моторен кораб „Ина“ са били освободени, повече от година и половина след задържането им.

Това съобщи за Maritime.bg собственикът на Национална телевизия „СКАТ“, Валери Симеонов.

За нас случаят с моряците от кораба „Ина“ беше дълг. Телевизия „Скат“ направи това, което не направи държавата. Успяхме!„, каза още Симеонов.

Утре нашите сънародници ще се приберат в България.

Заседанието на съда продължава утре или в близките дни с разглеждане на статута на останалите обвинени лица.

Maritime.bg припомня, че е бил задържан соченият за главен виновник от моряците – Георги Мишков
. Свидетел на ареста е съобщил, че полицията го прибрала на излизане от затвора, където лежат двамата капитани.

Показателно в сагата „Ина“ е липсата на всякакво действие от страна на органите в България. Шест месеца родните служби не успяха да установят кои са собствениците на плавателния съд. В крайна сметка варненски прокурор реши, че на територията на България няма престъпление и предаде случая към Софийската прокуратура. Не е известно какво са решили органите в столицата.

Масово прехвърляне на топката. По добре изпипан модел, моряците от кораба бяха оставени без никакви договори, с което възможността им за защита беше ограничена до минимум. Все още българите от екипажа на злощастния кораб не са получили нито лев от собствениците за последните месеци на борда, а и след това. Никоя институция в държавата не успя да защити трудовите им права. Топката стигна и до президента Росен Плевнелиев, който препрати исканията на моряците до МВнР и МТСП.

Офшорната плетеница, зад която се бяха скрили собствениците на кораба им осигури пълно спокойствие досега. Все още обаче не е известно кой се крие зад едно от офшорните дружества, което се явява собственик на кораба, през базираната в Лондон – „Ростов транспорт“. „Петърс холдинг“ остава и досега обгърната в мъгла.

Очаквайте продължение…

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор