Отлична маневреност показа ферибот „Варна“ при ходови изпитания

feribot-varna

Ферибот „Варна“ излезе вчера на ходови изпитания във Варненския залив. Той е първият български кораб, който ще обслужва  линията Варна – порт Кавказ.

Собственик на кораба е фирма „Варнафери“, в която равни участия имат БМФ и БРП. От няколко месеца корабът преминава преустройство в ККЗ „МТГ Делфин“.

М/ф „Варна“ е бивш  “Сондос”, който бе закупен от компания от Обединените арабски емирства. Преди преустройството  корабът е превозвал автомобили в Червено море, Аденския и Персийския залив. “Сондос” беше докаран в “МТГ Делфин” АД, за да бъде преустроен в комбиниран фериботен кораб за превоз на вагони и камиони. В завода корабът е удължен, разширен и значително модернизиран. Фериботът ще може да превозва 42 вагона на горната си палуба и 25 камиона на долната.

„Варна“  ще предлага и луксозни каюти за екипажите на товарните автомобили. С пускането му в експлоатация “Варнафери” ще изпълни задължението си като български превозвач по българо-руската спогодба за фериботните превози между Варна и Кавказ.

В момента превозите се осъществяват само от два руски кораба – “Авангард” и “Славянин”. Очаква се предстоящото включване на български кораб ще удвои обема на превозите по фериботната линия.

Вероятно “Варна” ще прави около 50 пълни курса (Варна – Кавказ – Варна) годишно. Това означава, че фериботът  годишно ще превозва над 4000 вагона и повече от 2000 тежкотоварни автомобила.

Maritime.bg научи, че м/ф „Варна“ е показал 10 kn маневрена скорост при ходовите си изпитания. Скоростта е достигната при по-малко от 80% натоварване на главните двигатели в маневрен режим на работа.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на