Броят на отвлечените от сомалийски пирати кораби е спаднал с 80%


Сомалийските пирати са пленили 80% по-малко кораби през последните три месеца на предходната година. Това е така заради множеството изпреварващи удари на международните военноморски сили в района. Пиратите от източноафриканската държава са атакували 31 кораба. Пленени от тях са само 4. През 2010г. пиратите край Сомалия са нападнали 90 кораба, като 19 от тях са били отвлечени. За първи път от пет години насам е отчетен спад на отвличанията в световен мащаб. Международните военноморски сили са унищожили поне 20 от т.нар. пиратски групи – само за последните три месеца. Инцидентите край бреговете на Сомалия доведоха до нарушаване на световната търговия. Ролята на военноморските сили в борбата срещу пиратството е от решаващо значение, коментира директорът на IMB Потенгал Мукундан, добавяйки че приемането на охрана на борда на корабите плаващи в района също е важен фактор.

През изминалата година са атакувано общо 439 кораба, през 2010г. техният брой е бил 445. През 2011г. са били отвлечени 802 моряци, година по-рано – 1181.  През изминалата година край бреговете на Сомалия и в Аденския залив е имало 192 атаки, пирати са нападнали 13 кораба в Южнокитайско море, край Бангледеш е имало 10 атаки.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на