Потъна учебен ветроход край Ирландия (снимки)

Потъна учебно-ветроходен кораб (2)
Потъна учебно-ветроходен кораб (2)

Потъна плаващият под флага на Холандия учебно-ветроходен кораб ASTRID.

30 души са били спасени вчера, след като в корпуса е нахлула вода и съдът е започнал да потъва. Причина за инцидента е станал удар в скали, съобщиха от RNLI.

ASTRID се е намирал край Кинсейл, Ирландия, когато настъпва колизията.

Към бедстващия ветроход са изпратени четири спасителни катера на RNLI. 42-метровият кораб първо е претърпял повреда на машината, след което бил снесен върху скалите.

Операцията по спасяване на екипажа е преминала в два етапа – първо от кораба са били евакуирани 18 души. Те са приети на борда на спасителния катер Kinsale, след което прехвърлени на друг и изведени на брега.

Останалите 12 души са били принудени да използват спасителен плот от който по-късно са били извадени. На мястото е имало и няколко хеликоптера на ирландската брегова охрана.

Тийнейджъри са били по-голямата част от намиращите се на борда.

Ветроходът  ASTRID е построен през 1918 година в холандска корабостроителница. В момента той е собственост на базирана в Холандия неправителствена организация.

Корабът е бил на посещение в Ирландия, като част от регата.

Снимки:

Maritime.bg – Инциденти

 

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост