Продават държавния дял в Български морски флот

Hemus

Държавният дял в Параходство Български морски флот ще бъде обявен за продан през следващата година. 30-те процента от БМФ и дяловете в още 36 компании, в които държавата има участие, ще бъдат приватизирани.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

По думите му именно при продажбата на процентите в БМФ се очаква „голяма сделка„.

Според шефа на агенцията раздържавяването е наложително, тъй като предприятията в списъка, не носят приходи за държавата, нито пък осъществяват важни социални дейности.

През 2010г. „Български морски флот“ направи най-голямата корпоративна инвестиция за годината, като закупи нови кораби общо за 260 млн. щ. долара. 

Maritime.bg припомня, че при предишното управление, „БМФ  – Порт Бургас“, което е на 100% собственост на Параходство „БМФ“, взе на концесия части от Пристанище Бургас и порта в Несебър.

БМФ беше приватизирано през 2008 г. като 70% от дружеството беше придобито от германско-българския консорциум “Кей Джи маритайм шипинг” за 440 млн. лв. Тогава купувачът се задължи да инвестира 780 млн. лева в период от 10 години. От „Кей джи маритайм шипинг“ пък си поставиха за цел средната възраст на флота да падне под 10 години.

Maritime.bg – Курс

 

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.