Без морска болест Цецка Цачева даде старт на Регата Cor Caroli – Bavaria Yachts 2012


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде старта на ветроходната регата  “COR CAROLI – BAVARIA YACHTS, powered by LEXUS”, от борда на луксозен Sunseeker. Пред Maritime.bg Цачева заяви, че е изключително доволна от големия брой млади хора, които се включват в състезанието. С твърдост в тона, с който говори в парламента тя бе категорична, че морето не я е изплашило и морската болест не я е повалила.

Регатата се организира от фондация „Кор Кароли” и Яхт-клуб „Бавария яхтс”, като от тази година се подкрепя от генералния спонсор LEXUS. Тазгодишното издание събира за 12-та поредна година елита на ветроходството и предлага на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев – първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.

Снимки:
[oqeygallery id=68]

Сексапилната актриса от „Стъклен дом” Яна Маринова, също е край морето специално за събитието, за да се включи в някой от екипажите, демонстрирайки за пореден път своя спортен дух и хъс за победа.В тазгодшиното издание участват 37 яхти, 243 участници, които плaват под флаговете на България, Украйна, САЩ, Австрия, Франция и Панама.

Програмата е наситена със събития подходящи за всеки вкус. Специално за любителите на този спорт се провежат две състезания „Pro-Am”, в които едновременно могат да участват професионалисти и аматьори.

В първото от тях, което се проведе още на 10-ти август, ден преди официалния старт на регатата, освен екипажите, се включиха и журналисти от над 30 медии, гости, спонсори и обществени личности.

За първите места в PRO AM I бяха раздадени множество награди, сред които спортен часовник SUUNTO и едноседмично настаняване, предоставено от MOI Klub на гръцкия остров Евия.

В PRO AM II, който ще се проведе на 13 август в Балчик, първенците ще бъдат наградени отново с часовник, почивка, както и с едноседмичен тест драйв на новия Lexus GS450h и с Nokia Lumia, осигурена от Виваком.

Специалният партньор на регатата, Domaine Boyar, осигурява висококачествени вина за всички събития.Логично, тази инициатива на организаторите предизвика голям интерес, тъй като през последните години въпреки кризата, ветроходството остава предпочитано хоби за успешните българи, заради заряда на екстремен спорт, съчетан както с физическо, така и с умствено натоварване при определяне на най-успешната тактика за улавяне на вятъра. Това е и причината за първи път толкова големи компании като „Lexus” и трите етапни спонсора – Texaco Havoline, Societe Generale Експресбанк / Sogelease и Vivacom, да застанат зад най-престижното ветроходно събитие в България за 2012 година. Факт, който свидетелства за тенденция, която може да доведе до подобряване на изгледите за бъдещото развитие на ветроходния спорт като цяло. Рекорден през тази година е и общият награден фонд, който възлиза на 20 000 лева.

През 2012 г. се навършват точно 35 години от подвига на Капитан Георги Георгиев, който прекосява земното кълбо за рекордно краткото време от 201 дена, 21 часа и 36 минути и влиза с това свое постижение в „Книгата на рекордите Гинес”. Постижение, повторено от мнозина, но яхтата Кор Кароли и Капитан Георги Георгиев са първите в България. Регатата е прекрасен повод българите да си спомнят за самоотверженото приключение на този наш сънародник и поне за няколко дни да се потопят в атмосферата на истинските морски преживявания.ОРГАНИЗАТОРИ:Ветроходната регата „КОР КАРОЛИ – БАВАРИЯ ЯХТС” се организира от Фондация „Кор Кароли” и Яхт Клуб „Бавария Яхтс” с подкрепата на генералния спонсор LEXUS.

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на