Роботи се състезават в Тихия океан

Няколко от най-големите технологични корпорации в света – Vantage, Google, Virgin Oceanic и други, които стоят зад проекта PacX Challenge ще изпратят роботи, които да прекосят Тихия океан. Това е най-голямата дистанция, която ще бъде премината от безпилотен морски апарати.

Преди няколко дни четири „робо-съда“ стартираха своето плаване от Сан Франциско към пристанища в Япония и Австралия. Всеки робот е натоварен и с нелеката задача да събира, обобщава и изпраща научни данни.

„Има вероятност да не успеят“, коментира Бил Васс – директор на Liquid Robotics. По думите му роботите ще плават в изключително тежки условия и има вероятност да потънат.

Най-големият проблем за роботите е избягването на кораби по пътя. Съдовете са обудвани с AIS. “Софтуерът на роботите им позволява да маневрират в случай, че към тях се приближава кораб“, обясниха от Liquid Robotics. „Въпреки това, сблъскването с кораби остава най-голяма опасност“, допълват от там.

Роботите използват енергията на вълните за задвижване, максималната им скорост е 2 възла.

maritime.port.bg – Морски технологии

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със