Екипажът на „Роял Хелена” взе Златния глобус „Кор Кароли”

royal helena

Носител на преходната награда Златен глобус „Кор Кароли“, учредена в памет на кап. Георги Георгиев – първият български самотен мореплавател обиколил света, за най-добро ветроходно постижение за 2013 г. е ветроходен кораб „Роял Хелена“ с капитан Димитър Генчев.

Златният глобус отива при екипажа на ветрохода за отличното му представяне в Lycamobile Mediterranean Tall Ships Regatta 2013 (Барселона-Тулон-Ла Специя). Връчването на наградите ще стане на 20 декември от 1800 часа в ресторант „Варна“ (под Община Варна), съобщиха на пресконференция днес организаторите.

Освен екипажът на ветрохода тази година за Златния глобус са били номинирани още четирима състезатели.

Венцислав Добринов, плавал на борда на катамарана „Roleeno”.
От 2005 година Венцислав Добринов се занимава активно с ветроходство. След като придобива своя първи RYA сертификат плава на различни яхти и в различни райони. През 2012 придобива степен яхтен капитан. През май 2013 е изпратен да наблюдава довършването строежа на катамарана “Roleeno” в Полша за израелски собственик, а на 23.06, вече като шкипер с екипаж от трима души, отплава за Средиземно море. В Гибралтар пристигат на 10.07, следват пристанища на Майорка, Ибиза, Франция, Италия. На 01.10 след сезон, изпълнен с множество интересни морски ситуации контракта му завършва и заедно със своя съекипажник и приятелка Таня напускат катамарана в Империя, Италия.

Виктория Хинковска.
Виктория Хинковска (15 годишна) е най-успешната състезателка по ветроходство за изминалата година. Кандидат за Златен глобус за втори път след отличното си представяне и през 2011 година. През 2013 г. Виктория взема участие в много  ветроходни състезания у нас и в чужбина, като постига отлични резултати и завоюва призови места в множество регати в класовете Оптимист, Лазер и Byte С II(Байт).

Димитър Вангелов, състезател клас „Фин”.
Димитър Вангелов (21) е състезател в клас „Оптимист” от 2003 година. Продължава на „Лазер”, а от 2009 е в клас „Фин”. 2013 година е особено успешна за него и приноса му към българското ветроходство го нарежда сред номинираните.

Жорж Минчев, екипаж на яхта „
Jeanneau IT
Екипаж от двама души – Николай Джамбазов, шкипер и Жорж Минчев, екипаж прекосяват Атлантика от Уилмингтън (САЩ) до Валенсия (Испания) от 28.07 до 12.09.2013 година с яхта “Jeanneau-IT” (Jeanneau 52, Sun Odyssey). Прехода е извършен за 39 дни с проплавани 4230 м.мили при разнообразни метео условия и с един 24-часов щорм със сила на вятъра до 40 възла.

Ст.н.с. д-р инж. Жорж Минчев е на 74 г. член на ЯК“София“, има добра квалификация и сериозен стаж на ветроходни съдове, вкл. и на увк „Калиакра“ през 1987 година. Участва на килови яхти като екипаж и шкипер в плавания и регати в Черно море. Николай Джамбазов не се нуждае от коментар, тъй като е известен български ветроходец от световен мащаб с много международни регати и самотна обиколка на света. Той е и първият носител на Златния глобус, веднага след неговото учредяване през 1980 година.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред