Русия строи уникален изследователски кораб

В Нижки Новгород, Русия разработват проект за нов изследователски кораб. Съдът представлява плаваща база за изучаване на рибни запаси. Пред конструкторите е стояла сложната задача да създадат кораб, който е способен да се движи бързо и при това практически безшумно.

Корабът е способен да прави проучвания във всички морета и океани. Основната задача пред базата е да открива най-добрите места за риболов. Съоръженията на борда позволяват изследване на дълбочина до 6 км. под морското равнище.

„Нуждаем се от съвременен флот за риболов. За да ловим риба обаче, трябва да знаем как живее, как расте, къде се движи и къде не ходи“, заяви Вячеслав Шаталов, генерален директор на предприятието, което разработва проекта.

Според Шаталов съдът ще бъде изключително безшумен, благодарение на специален гребен винт и обшивка поглъщаща вибрациите.

Руската Федерация възнамерява да построи два кораба от този тип. Единият от тях ще изследва в Атлантическия океан, а другият в Тихия океан. Според конструкторите изследователската база ще доведе рибарството „до следващо ниво“, когато търсенето на морски дарове в пъти ще надвиши предлагането.


maritime.port.bg – Морски технологии

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който