Русия строи уникален изследователски кораб

В Нижки Новгород, Русия разработват проект за нов изследователски кораб. Съдът представлява плаваща база за изучаване на рибни запаси. Пред конструкторите е стояла сложната задача да създадат кораб, който е способен да се движи бързо и при това практически безшумно.

Корабът е способен да прави проучвания във всички морета и океани. Основната задача пред базата е да открива най-добрите места за риболов. Съоръженията на борда позволяват изследване на дълбочина до 6 км. под морското равнище.

„Нуждаем се от съвременен флот за риболов. За да ловим риба обаче, трябва да знаем как живее, как расте, къде се движи и къде не ходи“, заяви Вячеслав Шаталов, генерален директор на предприятието, което разработва проекта.

Според Шаталов съдът ще бъде изключително безшумен, благодарение на специален гребен винт и обшивка поглъщаща вибрациите.

Руската Федерация възнамерява да построи два кораба от този тип. Единият от тях ще изследва в Атлантическия океан, а другият в Тихия океан. Според конструкторите изследователската база ще доведе рибарството „до следващо ниво“, когато търсенето на морски дарове в пъти ще надвиши предлагането.


maritime.port.bg – Морски технологии

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на