Откриха „слънчевите камъни“ на древните мореплаватели

Древните разкази за моряците от Севера, използващи мистериозни „слънчеви камъни„, за да не се губят в океана, когато не виждат слънцето и звездите, се оказаха истина, показва ново изследване, обявено от АФП.

Преди над 1000 години, преди изобретяването на компаса, викингите са пътували на хиляди километри до Исландия, Гренландия и дори са достигнали Северна Америка векове преди Христофор Колумб. Те са се ориентирали по позициите на слънцето и звездите, но за учените оставаше мистерия как са можели да пътуват на дълги разстояния в северните ширини, където облаците и мъглите често закриват небето.

Отговорът се оказа „слънчевият камък“ – калцитен кристал, намиращ се лесно в Исландия. Международен екип изследователи, водени от Ги Ропар от университета в Рен, доказаха, че те са използвали свойствата на прозрачния кристал да деполяризира светлината, за да откриват положението на слънцето с точност до 1 градус.

Откритието им се подкрепя от намирането на кристал на борда на кораб, потънал през 1592 г., допълва БГНЕС.

Дори в ерата на компаса, екипажите вероятно са пазели „слънчеви камъни“ на борда като резервен вариант. Освен това оръдията на борда на кораба са можели да объркват компаса, добавят изследователите, поради което дори 4 века след края на епохата на викингите, ориентирането по слънцето е оставало от първостепенна важност. / Дарик

maritime.port.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие