Насрочиха ново дело на капитан Собаджиев

svetlozar-sobadzhiev

Нова дата за провеждане на делото на капитан Собаджиев е насрочена в Панама, научи Maritime.bg. Българинът трябва да се яви пред съда на 24 септември.

Припомняме, че поради технически причини предходното изслушване се провали. Тогава на кап. Собаджиев, който повече от две години лежи в затвора “Ла Хоя”, не бе осигурен транспорт до съдебната зала.

Защитата на българина е направила постъпки в Колумбия за събиране на информация относно заловените за случая трима трафиканти. Ще бъде изискана подкрепа от българските дипломати в МВнР за контакт с властите в САЩ.

Припомняме, че групата бе разбита още през март миналата година. Мъжете бяха издирвани от съда на Флорида и бяха задържани в Картахена, при координирана операция между ВМС на Колумбия и на Техническия екип за разследване (CTI).

Босовете на наркобандата.
Босовете на наркобандата.

Наркобандата, заради която капитан Собаджиев лежи в затвора, е имала капацитет за изпращане на наркотични пратки от северното крайбрежие на Колумбия до Централна и Северна Америка, Карибския басейн и Европа. Групата е имала производствена фабрика в Кордоба, работила е и чрез сложни връзки с други трафиканти от Антикуиля и Вале дел Каука.

Задържаните са отговорни както за наличието на кокаин на борда на кораба MAAS TRADER, на който капитан бе Собаджиев, така и още за 950 кг. кокаин открити на борда на яхтата CARIBEAN DREAM, също и още 320 кг. дрога открити на кораба WANIKIKE.

Кампанията за набиране на средства в подкрепа на българския капитан продължава. 

Всичко за случая на капитан Собаджиев в Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост