Последен празник за 114-годишната Военноморска база Варна

С тържествена церемония бе отбелязана 114-ата годишнина от създаването на Военноморска база – Варна. Бяха вдигнати националното знаме, военноморският флаг и флаговете за разцветяване. На церемонията бяха връчени награди на военнослужещи и цивилни лица, наградени бяха и победителите от спортните състезания, които бяха организирани по случай празника.

Военноморска база – Варна е създадена на 12 ноември 1897 г. С указ на княз Фердинанд военният флот у нас е разделен на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част, базирана във Варна.

maritime.port.bg припомня, че през Юни министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че през следващата година щабът на Военноморска база – Варна няма да съществува. Военноморските сили ще имат само една военноморска база, която ще бъде в Бургас. Два ще бъдат пунктовете за базиране по един в Бургас и Варна.  Щабът на ВМС ще остане във Варна, гарантира тогава той.

Днес бъдещият заместник-началник на отбраната контраадмирал Пламен Манушев заяви, че ще бъде направено предложение до Министерството на отбраната пунктовете за базиране да бъдат на директно подчинение на командира на  базата. По думите му така ще се доближим максимално до структурата, която е изградена в другите страни в НАТО.

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,