„Затворникът на Панама“ чака справедливост

Сагата на българския капитан Светлозар Собаджиев продължава. Това пише авторитетното панамско транспортно издание „El Boletin”. Вестникът отделя цели три страници за случая.

svetlozar-sobadzhiev
Българинът вече почти три години лежи в затвора „Ла Хоя”. Утре, 19 декември, трябва да бъде гледано делото на Собаджиев, но няма гаранции, че няма да бъде отложено.

Случаят на к.д.п. Собаджиев е представен на три страници в авторитетното панамско издание
Случаят на к.д.п. Собаджиев е представен на три страници в авторитетното панамско издание

К.д.п. Собаджиев бе задържан през март 2011 г., след като на кораба, който управлява бяха открити 158 кг. кокаин.

Дрогата е била открита на 29 март, след като властите получават „насоки” от старши помощник-капитана Сергей Пошувайло и втория помощник-капитан Роналд Абанто. Целият екипаж е бил арестуван, а след първичното разследване – освободен, а само капитанът остана зад решетките.

Според наетия адвокат, от група съпричастни към съдбата на капитана българи, целият екипаж (сред който са истинските трафиканти) трябва да бъде държан отговорен.

Въпреки това панамската прокуратура освобождава всички моряци без обяснение. В момента,  останалите моряци от екипажа на MAAS TRADER (собственост на базираната в Холандия Reider Shipping BV NL) са призовани в панамския съд, чрез обявление в местната преса. Съмнително е, че моряците говорят испански, като се има предвид, че по-голямата част от екипажа е съставена от граждани на Русия, Украйна и Филипините.

”Няма никакви доказателства, които да водят до съпричастността на капитан Собаджиев с кокаина, освен противоречивите показания на екипажа, включително и изслушването пред върховния съд направено с адвокат Кристиан Миранда, който никога и по никакъв повод не е осъществил контакт с клиента си (капитанът)”, казва експерт, чието име „El Boletin” не съобщава.

Половината затворници в панамските затвори очакват започване на процеси, пише панамското издание. Условията в затворите „Ла Хоя” и „Ла Хоита” са описвани като нечовешки. Килиите са претъпкани, а съкилийниците нямат достъп до питейна вода.

Един от основните спорни въпроси със задържането на капитана е, че то е станало само на база показанията на старши помощник-капитана, според правния експерт, който коментира случая пред вестника.

Затова кап. Собаджиев е оптимист за своето положение и се надява, че в много близко бъдеще съдбата му ще бъде решена от Панамския съд, пише „El Boletin“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост